Guides Indretning Renovering

Indbygget garderobeskab – IKEA-hack

november 17, 2019

I sommers kastede vi os over, at bygge et indbygget garderobeskab. Det tog væsentligt længere tid end, vi først havde antaget – men det viste sig heldigvis, at det var tiden værd.

Et indbygget skab kan være noget af en dyr affære – i hvert fald, hvis du skal have en snedker til at lave dem for dig. Det havde vi ikke råd til! Derfor kastede vi os over dette IKEA-hack. Vi har skråvægge i soveværelset, hvilket gjorde processen væsentligt mere besværlig – men det giver så meget mening, og vi har kunnet udnytte pladsen virkelig godt.

Jeg har på min instagramprofil @signe_hm gemt hele processen som et højdepunkt, og herunder forsøger jeg at beskrive det. Rigtig god arbejdslyst.

Du skal bruge:

 • MATERIALER
 • Ikea-skabe samt indmad – vi har brugt Ikea Pax
 • Skabslåger. Husk, at hvis lågerne skal beskæres, skal I vælge nogle, der kan skæres i. Vi købte Forsand-låger. De krævede dog lidt reparation, da lågerne ikke er massive (se step 10)
 • Mdf-plader
 • Træreglar
 • Forankringsgrunder
 • Filt
 • Grunder
 • Maling
 • Fuge
 • Spartel
 • Skruer
 • Fodlister
 • Trælim
 • Dyksøm
 • VÆRKTØJ:
 • Skruemaskine
 • Stiksav
 • Rundsav – eller gerne en dyksav (men sådan en har vi ikke investeret i endnu)
 • Et fostnerbor
 • Kap- geringsav

Sådan gør du:

Step 1: Start med at samle IKEA-skabene. Hvis I har skråvægge – ligesom os, skal I skære skabene til. Vær opmærksom på, at I skal sørge for, at skabet ikke går helt op til loft eller helt ud til væggen, da det er her, I skal lade de eksisterende vægge fortsætte og møde skabet, for at skabe den illusionen, at det er et originalt indbygget skab.

Step 2: Monter skabet – vi brugte de medfølgende beslag. Vores hus er pilskævt, så det tog os lang tid, at få det i vatter. Nærmest flere dage føltes det som om. Men det er så vigtigt, at de er i vatter for den videre proces.

Step 3: Byg rammen omkring skabet – her skal du bruge træreglarne og mdf-pladerne. Skru mindre stykker træ fast i væg eller loft – disse skal du bruge til at montere dine mdf-plader på. Det er vigtigt, at de monteres, sådan at afstanden fra træklodsen til skabets forside er den samme som mdr-pladsens tykkelse, sådan at der skabes en plan flade.

Step 4: Hvis du har skråvægge og derfor har savet i dine skabe, skal du med en tynd plade lave en skrå topplade. Vi monterede vores ved at lade den hvile på en af de monterede træklodser og herefter borede vi den fast indefra. Husk, at forebore et lille lidt bredere hul, således skruen er dykket en smule ned i skabet – det gør den nemmere at skjule, når du senere skal spartle.

Step 5: Nu skal mdf-pladerne monteres. Først skal de skæres til, således de passer til skabet – her brugte vi vores rundsav – men vi ville have ønsket, at vi havde en dyksav (den er skrevet på ønskesedlen). Herefter bores de direkte fast i de monterede træklodser – husk igen, at sørge for, at skruehovedet dykkes en smule ned i pladen.

Step 6: Monter dine fodpaneler.

Step 7: Når rammen er færdigbygget skal alle huller og samlinger spartles ud. Vi bruger en almindelig sandspartel. Lad den tørre helt – og slib den godt. Viser det sig, at der stadig er enkelte huller eller ujævnheder, gentager du processen.

Step 8: Nu er du klar til at sætte filt på, sådan at rammen får samme overflade som den filtede væg. Start med at give hele den nye ramme forankringsgrunder – hvorefter du sætter din filt op. Herefter fuger du med en overmalbar akrylfuge alle samlinger og rundt langs kanten. Når det hele er tørt er du klar til at male.

Step 9: Maling. Jeg fik en idé og jeg elsker resultatet – meeen jeg er ikke sikker på, at jeg ville gøre det igen. Jeg valgte at male hele skabet samt alt indmad. Det krævede fire gange!

Step 10: Lågerne! Vores skab har 4 låger – heraf var det kun den ene låge, der ikke skulle skæres til. Jeg vil anbefale, at I starter med at skære lågerne “løst til” sådan de kan være under den skråvæg, når I monterer dem. Monter lågerne og sørg for at de sidder lige. Herefter kan I ved hjælp af murersnor markere den rette linje, som lågerne skal skæres efter.

Når der skæres i lågerne går det højst sandsynligt ud over de forborede hængselshuller – hvorfor det kan være nødvendigt at lave jeres egne. Her passer det, hvis I laver nogle nye med et 35 mm. fostnerbor. Vær opmærksom på, at de så heller ikke passer i de forborede huller i skabskabinetet – her borer I simpelthen blot nogle nye.

Forsands-lågerne er ikke massive, hvilket betyder, at hvis I skærer dem, er der huller, der skal lukkes. Skær en lille liste og lim den fast i hullet – herefter spartler I og sliber til sidst.

Vi valgte, at vores låger skulle males samme farve som væggen i soveværelse – samtidig valgte vi også at montere en liste, som vi købte hos Københavns Listefabrik. Mål listerne ud – vi valgte, at de skulle monteres fem cm. fra kanten – og skær listerne i gering. Lim listerne fast og sætte dem eventuelt også fast med nogle enkelte dyksøm.

Nu er du næsten klar til at male. Slib lågerne rigtig godt – og fug kanterne rundt om listerne, så de er lukket helt til. Grund lågerne, lad det tørre og mal lågerne. Monter de greb du ønsker – vi har købt vores hos Genbyg på Amager.

Nu er lågerne klar til at monteres. Og jeres nye skab er færdigt!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply